80 dagar kvar

Vissa reser runt jorden på 80 dagar. Själv har jag 80 dagar kvar innan jag kommer spendera sådär 4 veckor i ett ganska litet land.

4 veckor känns dock som alldeles för lite tid. Trots att Wales inte är så stort finns det så mycket att se och göra. För varenda plats jag tänker övernatta på har jag planer för minst lika många dagar som jag kommer vara där. Så vart ska jag då? Sist jag åkte till Wales började jag i norr och reste söderut, den här gången gör jag tvärtom.

Från söder till norr.

Brecon

Efter att ha landat i London dagen innan, blir första dagen i Wales mest en resdag. Först tåg från London till Cardiff, sedan buss till Brecon. Brecon ligger i nationalparken Brecon Beacons, omgivet av berg. Drygt 8 000 invånare bor här. Jag kommer dock främst att använda Brecon som bas för att ta mig till andra sevärdheter, och inte spendera så mycket tid i själva byn. Härifrån går det nämligen bussar till Dan-Yr-Ogof Showcaves och till byarna i Waterfall Country. 2 dagar i Brecon. Klart.

Cardiff

Tillbaka till ”storstan”. Cardiff är huvudstad i Wales, och har runt 346 000 invånare. Dock har jag bara en dag i stan, den andra dagen är redan vikt till en rundtur med Roam Wales – Mountains, Mines & Ale. Exakt vad jag ska hitta på dag 2 vet jag inte, men det är stor chans att det innefattar ett besök i Cardiff Bay som jag blev väldigt förtjust i sist.

Cardiff Bay

Tenby

Dags för helt nya omgivningar. Tenby ligger i Pembrokeshire, vilket av många anses vara den vackraste delen av Wales. Detta blev jag upplyst om när jag satt i taxin på väg till tåget *från* Wales förra gången jag var där. Så dags då. Pembrokeshire är ett populärt resmål bland Engelsmän, och Tenby, i södra delen är en av de mest ”engelska” byarna. Byn har inte ens 5 000 invånare, men massor av turister under sommarmånaderna. Här finns det gott om båtturer till närliggande öar, bra tillgång till promenader längs kusten och många slott i närheten. Och spökpromenader. 😀

Newport

Om Tenby tillhör den ”engelska” delen av Pembrokeshire så tillhör Newport den walesiska. Det ska bli kul att se om jag märker någon skillnad. Newport i Pembrokeshire är inte stort, cirka 1 200 invånare, och ska inte blandas ihop med det mycket större Newport som ligger lite öster om Cardiff. Dock är det väldigt populärt bland turister och har sevärdheter så det räcker och blir över. Det här blir mitt längsta stopp på resan (6 nätter) och jag vet redan nu att jag inte kommer hinna med allt jag vill. Besök i närliggande Fishguard, Cardigan och St. Davids. Promenader längs kusten och upp i bergen. Semester = vila? Inte för min del. 😛

Aberystwyth

Dags att resa lite längre norrut, till Aberystwyth. Jag spenderade ett par dagar här även på min förra resa, men tyckte inte att det räckte. 2 nätter här kommer inte att räcka den här gången heller, speciellt som det var ett av mina favoritställen sist, men ibland får man prioritera. Aber har drygt 13 000 invånare så det är ett av de större ställena jag kommer övernatta på. Prio 1 denna gång är att ta mig upp ”Constitution Hill” längst bort i bild och hoppas att vädret samarbetar. Med lite tur kanske det blir någon fin solnedgång också.

Aberystwyth

Harlech

Under mitt förra besök hann jag se 3 av norra Wales maffigaste slott, de i Beaumaris, Caernarfon och Conwy. Ett av de som saknades var slottet i Harlech. Så kan man ju inte ha det, så därför blir det ett kort (2 nätter) stopp i Harlech denna gång. Återigen en ganska liten by, med under 1 500 invånare. Slottet själv blir fokus för mitt besök, men även här finns kusten nära och inbjuder till promenader.

Llandudno

Som avslut av själva Wales-delen av resan blir det 5 nätter i Llandudno. Drygt 20 000 invånare bor här, och det är också väldigt populärt bland turister. Nära till hav och natur, och med bra förbindelser till hjärtat av nationalparken Snowdonia. Jag kommer inte ha tråkigt här heller. Vad sägs till exempel om en berg-och-dalbana ute i skogen? Eller kanske ett besök i närliggande Conwy för att återse mitt favoritslott?

Slottet i Conwy

Hemåt

Efter Llandudno är det tyvärr dags att lämna Wales (för den här gången). Innan jag styr kosan hemåt blir det dock ett par dagar i Manchester, där jag heller aldrig varit förut. Jag har bokat ett ganska lyxigt hotell här, för att döva saknaden efter Wales – jag minns att det behövdes sist. Frågan är bara vilket rum jag får? Velvet i Manchester, rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.